top of page

Amennyiben Ön egyéni vállalkozás indítást tervez Dunaharasztin vagy környékén, a legjobb helyen jár!

 

Milyen teendői vannak?

 1. Mi lesz a fő tevékenység vagy tevékenységek? – A www.ksh.hu honlapon elérhető szakmakód jegyzékből választhat (a főtevékenységet mindenképpen ki kell kiválasztani).

 2. Mi lesz a vállalkozás székhelye? – Ez lehet a vállalkozó lakhelye, de más cím is, amit jogosan használhat a vállalkozó is. Az iparűzési adó szempontjából fontos lehet a jó választás.

 3. Adózás szempontjából is fontos döntéseket kell hozni. Alapvetően 3 adónem tekintetében kell választani:

  1. Nyereségadó és béradók​

   1. Normál adózás (vállalkozói jövedelem szerinti adózás): ennek alapja az összes bevétel mínusz az összes költség (korrekciókkal), és a mértéke hozzávetőlegesen 36%.​ Normál adózás esetén ha a vállalkozónak van ​máshol legalább heti 36 órás munkaviszonya nem kell járulékokat fizetni. Ha nincs máshol legalább heti 36 órás munkaviszony, akkor az SZJA és járulékteher havi 130 EFt körül van.
     

   2. Kisadózás (KATA): mértéke fix havi 50 EFt, csak azok a főállású egyéni vállalkozók választhatják, akik kizárólag magánszemélynek számláznak. Ez évi 12 MFt bevételig választható (aki év közben kezd, fejezi be a tevékenységet, vagy szüneteltet annak időarányosan kell számolni, ha ÁFA fizetést választ, akkor a határ 18 MFt). - Ez nagyon kedvező adózási forma, de egy későbbi táppénz vagy nyugdíj esetén kevés járandóságot eredményez!
     

   3. Átalányadó: Évi 32 MFt bevételig választható (aki év közben kezd, fejezi be a tevékenységet vagy szüneteltet annak időarányosan kell számolni; kiskereskedelem estén 160 MFt a határérték; ha ÁFA mentességet választ, akkor 12 MFt a határérték; a bevételt a számla kifizetése alapján kell figyelembe venni).  Az átalányadós jövedelmet (adóalapot) a bevételből az egyéni vállalkozó

    • 40% (általános kulcs),

    • 80% (kiválasztott tevékenységek, például építőipari szolgáltatás, taxis személyszállítás, fodrászat, szépségápolás, gépjármű-, számítógép-, háztartásicikk-javítás, vendéglátó tevékenység, áruszállítás) vagy

    • 90% (kiskereskedelem)

költséghányad levonásával állapítja meg. Tehát általános esetben a bevétel 60%-a 20%-a vagy 10%-a az adóalap, melyet az általános adókulccsal (ami 15% személyi jövedelemadót, "SZJA"-t jelent) kell szorozni az adó megállapításához. Az évi első 1,6 MFt adóalap adómentes (és ezt nem kell az év közben kezdő vállalkozóknál időarányosítani).

 • Főállású egyéni vállalkozók havi minimum 108 ezer forint járulékot (TB és szochó) fizetnek, de járulékalapot képez az 1,6 MFt feletti adóalap is. A járulék mértéke összességében (18,5%+13%=) 31,5%. A havi minimális járulékalap miatt célszerű az éves bevételt úgy osztani (ha van rá lehetőség), hogy havonta/negyedévente legalább a minálbérnek/szakmunkás bérminimumnak megfelelő adóalap keletkezzen! 

 • Nem főállású vállalkozók (nappalis hallgató vagy másol legalább heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkezők) esetén nincs minimális járulékalap és 1,6 MFt feletti adóalap esetén kell 31,5% járulékot (TB és szochó) fizetni (a 15%-os SZJA mellett). A járulékoknak nincs maximuma (az éves szochó maximum szabály erre a jövedelemre nem érvényes).

 • Nem főállású vállalkozók (nyugdíjasok) esetén nincs minimális járulékalap és 1,6 MFt feletti adóalap esetén csak 15% SZJA-t kell fizetni, járulékot (TB-t és szochót) nem.  

Az általános SZJA kedvezmények (családi kedvezmény, első házasok kedvezménye, 4+ gyermekes anyák kedvezménye, 25 év alattiak kedvezménye, személyi kedvezmény, stb.) csökkenti az SZJA (és bizonyos esetekben a TB járulék) összegét.

A járulékok tekintetében havi bevallási kötelezettség van, melyet negyedéves gyakorisággal kell benyújtani (és a befizetés is negyedéves). Az SZJA bevallása évente történik. 

2. ÁFA

 1. Alanyi adómentesség évi 12 MFt bevétel alatt választható​ (aki év közben kezd annak időarányosan kell számolni). Alanyi adómentesség választása esetén külön vállalkozói bankszámlát sem kell vezetnie. A bevétel napja a számlára írt teljesítés dátuma alapján veendő figyelembe. Ha külföldre számláz vagy elve adómentes szolgáltatást nyújt (például egészségügy, biztosítási bróker), akkor ezek a bevételnél nem veendők figyelembe. 

 2. Normál ÁFA elszámolás, ÁFA nyilvántartással (és az indulás utáni első két évben havi ÁFA bevallással). Az ÁFA-t a számla kifizetése napján kell az ÁFA bevallásba beállítani (és a követő hónap 20-áig megfizetni), azonban a ki nem fizetett számlák esetén maximum 45 napos halasztás vehető figyelembe. A bevételszerző tevékenység érdekében felmerült költségek ÁFA-ja általában levonható a fizetendő ÁFA-ból (kivételekkel).

 3. Speciális ÁFA (például használtcikk kereskedők, gépjármű forgalmazók esetén)

3. ​Iparűzési adó​

 1. Normál adózás esetén ennek alapja a bevétel mínusz ​anyagköltség, mínusz árubeszerzés, mínusz alvállalkozók/közvetített szolgáltatások, a mértéke pedig 2% (de néhány településen lehet 2%-nál kisebb az adómérték, illetve lehet bizonyos összegű adóalap alatt mentesség is, például Budapesten 1 MFt adóalap alatt nincs iparűzési adó fizetési kötelezettség). Előleget március 16. és szeptember 15-ig kell fizetni, az éves adó elszámolása pedig május 31-ig történik meg.

 2. Átalányadózás esetén az iparűzési adó mértéke sávos, a legkisebb adó évi 50 ezer forint, mely 12 MFt-os bevételi határértékig választható (megfizetése május 31-ig esedékes). 12 MFt és 18 MFt bevétel között az adó évi 120 ezer forint, míg 18 MFt és 25 MFt bevétel között 170 ezer forint az évi adó. 

Az adózási határértékeket a kezdő évre és a teljes naptári évre összefoglalóan itt tekintheti meg: Adózási határértékek

A fentiek csak egy rövid és nem teljes körű összefoglalása a választási lehetőségeknek. Keressen fel bennünket, hogy a fentieket megbeszéljük, és a legjobb (elsősorban adózási szempontból) felállást kialakítsuk! De kérdezhet is, ha bizonytalan! Írjon (btop@btop.hu) vagy hívjon (20/327-7033), skype: btopkft! Naptárunk. 

Kérjük NE keressen bennünket, ha nem rendelkezik ügyfélkapuval (cégek esetén az ügyvezető), olyan e-mail címmel, amit hetente 2-3 alkalommal legalább ellenőriz. Nem vállalunk 300 MFt feletti éves árbevételű cégeket, mert kisebb cégek könyvelésére szakosodtunk. Továbbá, elvárjuk, hogy ügyfeleink elektronikusan állítsák ki a számláikat.  Fent tartjuk a jogot, hogy indoklás nélkül visszautasítsunk olyan ügyfeleket, akiknek nagy összegű lejárt tartozásaik vannak. 

Egyéni vállalkozás indításához, ha ügyfélkapuval rendelkezik, akkor elegendő egy számítógép, így akár irodánkban is indíthat egyéni vállalkozást néhány perc alatt (az adózást követő egyeztetés után)!

Előnyök és hátrányok néhány szóban:

 1. Milyen előnyei vannak az egyéni vállalkozásnak egy Kft-hez vagy egy Bt-hez képest:

  1. Egyszerűbb adminisztráció, könyvelés​

  2. Bármikor szüneteltethető (minimum egy hónap, maximum két év)

  3. Néhány perc alatt indítható, ha rendelkezik ügyfélkapuval 

  4. Az indítás, megszüntetés és szüneteltetés intézése egyszerű és költségmentes

  5. Választható az átalányadózás (esetleg a KATA)

 2. Milyen hátrányai vannak ​az egyéni vállalkozásnak egy Kft-hez vagy egy Bt-hez képest:

  1. A normál nyereségadózás esetén ​nincs lehetőségünk dönteni a nyereség visszaforgatásáról: minden forint adózik

  2. Kevésbé elismert vállalkozási forma: néha egy kft-vel szívesebben szóba állnak vagy kötnek szerződést

  3. A vállalkozó felelőssége korlátlan, teljes magánvagyonával felel a vállalkozás működéséért, tartozásaiért (egy kft. esetén a tagoknak korlátozott a felelősségük)

Akkor mennyibe kerül a fenntartás havonta? 

Ez nagyban függ a választott adózási módtól, ami a könyvvezetési formát és az adóbevallások mibenlétét is meghatározza. Például (csak tájékoztató jelleggel): 

 • egy alanyi adómenetes KATA-s főállású vállalkozás havi terhe (KATA: 50 EFt, iparűzési adó: 8 EFt, könyvelés 9 EFt, bankköltség külön nincs) 69 EFt körül van - ez havi egymillió forintos bevételig választható

 • egy normál ÁFA-s KATA-s főállású vállalkozás havi terhe (KATA: 50 EFt, iparűzési adó: 8 EFt, könyvelés 17 EFt, bankköltség: 4 EFt) 79 EFt körül van - ez havi 1,5 MFt bevételig választható

 • egy alanyi mentes átalányadózó vállalkozás havi terhe függ a bevételeitől, bankköltséggel (cca. 4 EFt havonta) csak akkor kell számolnia, ha ÁFA alannyá válik, a könyvelési díjak pedig havi 17 EFt-tól indulnak

 • egy normál adózású vállalkozás havi terhe függ a nyereségtől, így erre fix számot nem lehet adni

Ha mégis cégalapításon gondolkodik, kérem kattintson ide: Dunaharaszti cégalapítás.

Kik vagyunk?

Irodánk 1994 óta nyújt teljeskörű könyvelési, adótanácsadási szolgáltatást mérsékelt árakon. 
Mérlegképes könyvelő, adószakértők és könyvvizsgáló kollegák állnak rendelkezésére – munkánkért teljeskörű felelősséget vállalunk.

Címünk: 2330 Dunaharaszti, Kassák L. u. 10.; telefon: 20/327-7033; e-mail: btop@btop.hu; skype: btopkft.

Tovább a honlapunkra, a szolgáltatásaink, elérhetőségeink és áraink teljeskörű megismeréséhez… : https://www.btop.hu/, közösségi oldalunk: Facebook.

Várjuk jelentkezését!

B-Top Kft.

Nagy Erika
ügyvezető

bottom of page