Amennyiben Ön egyéni vállalkozás indítást tervez Dunaharasztin vagy környékén, a legjobb helyen jár!

 

Milyen teendői vannak?

 1. Mi lesz a fő tevékenység vagy tevékenységek? – A www.ksh.hu honlapon elérhető szakmakód jegyzékből választhat (a főtevékenységet mindenképpen ki kell kiválasztani).

 2. Mi lesz a vállalkozás székhelye? – Ez lehet a vállalkozó lakhelye, de más cím is, amit jogosan használhat a vállalkozó is. Az iparűzési adó szempontjából fontos lehet a jó választás.

 3. Adózás szempontjából is fontos döntéseket kell hozni. Alapvetően 4 adónem tekintetében kell választani:

  1. Nyereségadó​

   1. Normál adózás (vállalkozói jövedelem szerinti adózás): ennek alapja az összes bevétel mínusz az összes költség, és a mértéke hozzávetőlegesen 36%.​

   2. Kisadózás (KATA): mértéke fix havi 50 EFt, vagy ha van a vállalkozónak máshol legalább heti 36 órás munkaviszonya, nyugdíjas vagy nappali tagozatos tanuló akkor 25 EFt havonta. Ez évi 12 MFt bevételig választható (aki év közben kezd, fejezi be a tevékenységet, vagy szüneteltet annak időarányosan kell számolni). A határérték felett plusz 40% adó fizetendő. - Ez nagyon kedvező és népszerű adózási forma!

   3. Átalányadó: Évi 24 MFt bevételi választható (aki év közben kezd, fejezi be a tevékenységet, vagy szüneteltet annak időarányosan kell számolni).  Az átalányadós jövedelmet (adóalapot) a bevételből az egyéni vállalkozó 40 és 80 százalék, költséghányad levonásával állapítja meg (átalányban megállapított jövedelem alkalmazása). Tehát általános esetben a bevétel 60%-a vagy 20%-a az adóalap, melyet az általános adókulccsal kell szorozni az adó megállapításához. (A kereskedőkre, a mezőgazdasági termelőkre, és a nyugdíjas egyéni vállalkozókra más mértékek vonatkoznak.)  

  2. Béradók

   1. Normál adózás esetén ha a vállalkozónak van ​máshol legalább heti 36 órás munkaviszonya nem kell járulékokat fizetni. Ha nincs máshol legalább heti 36 órás munkaviszony, akkor a járulékteher havi 130 EFt körül van.

   2. Kisadózás (KATA) esetén, a KATA tartalmazza a béradókat is.

   3. Átalányadó esetén: Az átalányadózó egyéni vállalkozó a járulékokat az átalányban megállapított jövedelem után fizeti meg. Ezek alapja havonta legalább a minimálbér. Az átalányadózás nagyon ritkán éri meg. 

  3. ÁFA

   1. Alanyi adómentesség évi 12 MFt bevétel alatt választható​ (aki év közben kezd, fejezi be a tevékenységet annak időarányosan kell számolni). Alanyi adómentesség választása esetén külön vállalkozói bankszámlát sem kell vezetnie.

   2. Normál ÁFA elszámolás, ÁFA nyilvántartással (és havi ÁFA bevallással)

   3. Speciális ÁFA (például használtcikk kereskedők esetén)

  4. Iparűzési adó​

   1. Normál adózás esetén ennek alapja a bevétel mínusz ​anyagköltség, mínusz árubeszerzés, mínusz alvállalkozók/közvetített szolgáltatások, a mértéke pedig 2% (de néhány településen lehet 2%-nál kisebb az adómérték, illetve lehet bizonyos összegű adóalap alatt mentesség is, például Budapesten 1 MFt adóalap alatt nincs iparűzési adó fizetési kötelezettség). A bevételből 20% vélelmezett anyagköltség a kisebb vállalkozások esetén minden esetben levonható, ha egyébként nem volna ekkor a bevételt csökkentő tétel. 

   2. Kisadózás (KATA) esetén lehet választani az évi kétszeri átalány fizetését (ez márciusban és szeptemberben is 25 EFt). Ez általában évi 3,1 MFt bevétel felett éri meg. 

A fentiek csak egy rövid és nem teljes körű összefoglalása a választási lehetőségeknek. Keressen fel bennünket, hogy a fentieket megbeszéljük, és a legjobb (elsősorban adózási szempontból) felállást kialakítsuk! De kérdezhet is, ha bizonytalan! Írjon (btop@btop.hu) vagy hívjon (20/327-7033), skype: btopkft! Naptárunk. 

Kérjük NE keressen bennünket, ha nem rendelkezik ügyfélkapuval (cégek esetén az ügyvezető), olyan e-mail címmel, amit hetente 2-3 alkalommal legalább ellenőriz. Nem vállalunk 300 MFt feletti éves árbevételű cégeket, mert kisebb cégek könyvelésére szakosodtunk. Továbbá, elvárjuk, hogy ügyfeleink elektronikusan állítsák ki a számláikat.  Fent tartjuk a jogot, hogy indoklás nélkül visszautasítsunk olyan ügyfeleket, akiknek nagy összegű lejárt tartozásaik vannak. 

Egyéni vállalkozás indításához, ha ügyfélkapuval rendelkezik, akkor elegendő egy számítógép, így akár irodánkban is indíthat egyéni vállalkozást néhány perc alatt (az adózást követő egyeztetés után)!

Előnyök és hátrányok néhány szóban:

 1. Milyen előnyei vannak az egyéni vállalkozásnak egy Kft-hez vagy egy Bt-hez képest:

  1. Egyszerűbb adminisztráció, könyvelés​

  2. Bármikor szüneteltethető (minimum egy hónap, maximum két év)

  3. Néhány perc alatt indítható, ha rendelkezik ügyfélkapuval 

  4. Az indítás, megszüntetés és szüneteltetés intézése egyszerű és költségmentes

 2. Milyen hátrányai vannak ​az egyéni vállalkozásnak egy Kft-hez vagy egy Bt-hez képest:

  1. A normál nyereségadózás esetén ​nincs lehetőségünk dönteni a nyereség visszaforgatásáról: minden forint adózik

  2. Kevésbé elismert vállalkozási forma: néha egy kft-vel szívesebben szóba állnak vagy kötnek szerződést

  3. A vállalkozó felelőssége korlátlan, teljes magánvagyonával felel a vállalkozás működéséért, tartozásaiért (egy kft. esetén a tagoknak korlátozott a felelősségük)

Akkor mennyibe kerül a fenntartás havonta? 

Ez nagyban függ a választott adózási módtól, ami a könyvvezetési formát és az adóbevallások mibenlétét is meghatározza. Például (csak tájékoztató jelleggel): 

 • egy alanyi adómenetes KATA-s főállású vállalkozás havi terhe (KATA: 50 EFt, iparűzési adó: 8 EFt, könyvelés 9 EFt, bankköltség külön nincs) 67 EFt körül van - ez havi egymillió forintos bevételig választható

 • egy alanyi adómenetes KATA-s másodállású vállalkozás havi terhe (KATA: 25 EFt, iparűzési adó: 8 EFt, könyvelés 9 EFt, bankköltség külön nincs) 42 EFt körül van - ez havi egymillió forintos bevételig választható

 • egy normál ÁFA-s KATA-s főállású vállalkozás havi terhe (KATA: 50 EFt, iparűzési adó: 8 EFt, könyvelés 15 EFt, bankköltség: 2 EFt) 75 EFt körül van - ez havi egymillió forintos bevételig választható

 • egy normál adózású vállalkozás havi terhe függ a nyereségtől, így erre fix számot nem lehet adni

Ha mégis cégalapításon gondolkodik, kérem kattintson ide: Dunaharaszti cégalapítás.

Kik vagyunk?

Irodánk 1994 óta nyújt teljeskörű könyvelési, adótanácsadási szolgáltatást mérsékelt árakon. 
Mérlegképes könyvelő, adószakértők és könyvvizsgáló kollegák állnak rendelkezésére – munkánkért teljeskörű felelősséget vállalunk.

Címünk: 2330 Dunaharaszti, Kassák L. u. 10.; telefon: 20/327-7033; e-mail: btop@btop.hu; skype: btopkft.

Tovább a honlapunkra, a szolgáltatásaink, elérhetőségeink és áraink teljeskörű megismeréséhez… : https://www.btop.hu/, közösségi oldalunk: Facebook.

Várjuk jelentkezését!

B-Top Kft.

Nagy Erika
ügyvezető