Információk külföldi kereskedési

jövedelmek esetére

az SZJA bevalláshoz

Stock Market Graph

Ha Ön külföldi platformokon (tőzsde, CFD, bitcoin, részvény, opció, egyéb speciális termékek) is kereskedett, SZJA bevallása elkésztéséhez kérjük excel formátumban küldje át a tételes kereskedési adatait. Kérjük, győződjön meg róla, hogy az excel fileban a dátum mezők és az érték (USD, EUR) mezők nem szöveges mezőként kerülnek megjelenítésre.

Az ilyen jövedelmeket (jellemző platformok: Revolut, e-Toro, Dukascopy, stb.) általában nem tekinthetjük ellenőrzött tőkepiaci ügyleteknek, mert nem felelnek meg a magyar adótörvény előírásainak.

Ezek alapján:

  • a nyereséget ügyletenként kell számolni, és a forintosítást az MNB árfolyamán a vételre és az eladásra külön el kell végezni - tehát a nyereségnek része lesz a deviza árfolyam változás is

  • a veszteséges ügyletek eredményét nem lehet levonni a nyereséges ügyletekből

  • a teljes nyereség után 15% személyi jövedelemadót és 15,5% szociális hozzájárulást kell fizetni (ez utóbbit, csak ha az éves jövedelme nem éri el a minimálbér 24 szeresét)

A fentiektől eltérően a bitcoin esetében folytatott befektetési tevékenységen elért nyereség nem minősül árfolyamnyereségnek, hanem a tételes szabályok hiánya miatt, ún. "egyéb jövedelemnek" minősül, és a jövedelem 87%-a után 15% SZJA-t és 15,5% szociális hozzájárulást kell fizetni (itt nem számít az éves jövedelem mértéke). A "bányászat" során keletkező "coinok" formájában megszerzett vagyoni érték esetében hasonló adóterheléssel kell számolni. 

Az ellenőrzött tőkepiaci ügyleteket az Szja törvény 67/A. §)-a definiálja: 

  • Az ellenőrzött tőkepiaci ügylet „beugró feltétele”, hogy azt olyan befektetési szolgáltató közreműködésével kell megkötni, amely vagy EGT-államban vagy olyan államban működik, amellyel Magyarország kettős adóztatási egyezményt kötött – és ha a szolgáltató nem EGT államban működik, úgy az adóegyezményes állam pénzügyi felügyeleti szerve és az MNB között biztosított legyen a felügyeleti információcsere is. 

  • Következő fontos feltétel, hogy az ügyletnek árura vagy a – magyar befektetési vállalkozásokról szóló törvény szerinti – „pénzügyi eszközre” kell irányulnia (pl. csereügylet nem megfelelő). – a kapott kivonatból egyértelműen ki kell derülnie, hogy mire irányult a vétel/eladás.

  • Az adózónak rendelkeznie kell továbbá a külföldi szolgáltató által a nevére szólóan kibocsátott, olyan igazolással is, amelyből kiderül a fenti feltételek teljesülése (tőzsde megnevezése, ügylet tárgya, vételár, eladási ár, vétel/eladás időpontja, befektetési szolgáltató adatai, pénzbeli elszámolás igazolása).

Mivel ezek nem állnak rendelkezésre a legtöbb külföldi szolgáltató esetén, így az ügyleteket nem tudjuk kedvező adózás (veszteség levonása, szocho fizetés elkerülése) alá vonni.

Az ilyen bevallások ára 15 ezer forinttól indul, pontos árajánlatot akkor tudunk adni, ha megkapjuk a kereskedés részleteit. 

Kérjük csak akkor keressen bennünket, ha fentieket el tudja fogadni!